זבד הבת

צור קשר

ישנן עדויות שמלמדות כי בראשית העת החדשה, נהגו קהילות במזרח, לערוך את טקס זבד הבת, אשר פירושו הוא “מתנת הבת”. טקס זה, נערך כמה ימים לאחר הלידה, אם בבית הכנסת או בבית היולדות בנוכחות התינוקת, הוריה והקהילה. במהלך הטקס, התינוקת נקראת בשמה באמצעות ברכה מיוחדת ונאמרות בה פסוקים  ופיוטים הקשורים אל בנות בתודה וברכה. התינוקת תולבש בבגדים חגיגיים והטקס עצמו, ילווה בדברי מתיקה שהוכנו במיוחד עבור אירוע זה.  בעדה הספרדית, טקס זה של זבד הבת, נהוג לשלב בו מנהגים ייחודים נוספים שהדגישו את ההגנה על התינוקת והיולדת.

תינוקת ישנה לפני זבד הבת

מתי ואיפה כדאי לערוך את טקס זבד הבת

במשך הזמן, נקבע בהרבה קהילות בישראל, מנהג נוסף לציון הולדת הבת למשל בתפילת בוקר של השבת הראשונה שלאחר הלידה. האב, נקרא לעלות על במת בית הכנסת בעת הקריאה בספר התורה, כאשר הקהל ילווה אותו בשירים ופיוטים. גבאי בית הכנסת, יברך את האב בתפילת “מי שבירך” וכן, באיחולים של בריאות ליולדת ולתינוקת הטרייה שלא מזמן הגיעה לאוויר העולם. לאחר הברכות והתפילה, האב יכריז את שם התינוקת ברבים. בטקס, האם והתינוקת לא תהיינה נוכחות. מנהג נוסף אחר הוא, כאשר כמה שבועות לאחר הלידה, עורכים קידוש ומגישים כיבוד קל לאחר תפילת השבת, בנוכחות האם והתינוקת ובליווי של דרשות.

חזרה למנהג זבד הבת בשנים האחרונות

בשנים האחרונות, קיימת חזרה לדרכים המסורתיות ומחודשות לציון האירוע של זבד הבת. טקס זה, זוכה לעדנה מחודשת וכן רעיונות חדשים ומקוריים לעריכת הטקס של בואה  של התינוקת החדשה לעולם.  טקס מסורתי של הולדת הבת, יכלול דברי הודיה לאלוהים ועל פלאי הלידה, בטקס זה מכריזים על שמה של התינוקת, מבצעים ברכת הגומל ליולדת וכן, פיוטים וקטעי שירה. יש כאלה שחוגגים את הטקס באירוע באולם, ממש כשם שחוגגים את טקס ברית המילה בארוחה חגיגית, מוסיקה ועוד.

ישנם מנהגים קדומים יותר שנהוגים עד היום בטקס כמו זבד הבת, אשר מקורם מהתורה, כגון: טבילת רגליה של התינוקת במים, מה שמסמל את כניסתה של התינוקת למסורת היהודית וכן, חיק הנשיות, ארש מאופיינת במים. טקס זה, מסמל את שרה אמנו, אשר כשאברהם אבינו נימול, שרה טבלה במים.

הגרסה הנשית לברית המילה

אם בברית נוהגים להושיב את הרך הנולד על ברכי הסנדק כשהוא יושב על כיסא אליהו הנביא, את התינוקת מושיבים על ברכי הסנדקית, כשהיא יושבת על כיסא מרים או כיסא דבורה. הרבה מהפסוקים שנאמרים בברית המילה, נאמרים בלשון נקבה בטקס זבד הבת. את התינוקת מברכים בברכה כגון:” כשם שנכנסה בברית, כך תיכנס לתורה, לחופה ולמעשים טובים”. אין הבדל בין קבלת תינוק זכר לעולם או לתינוקת שכן בואם לעולם של תינוקות משמח גם בשני המיני ולכן, הורים רבים מנציחים היטב את האירוע, כאשר הם שוכרים אולם או גן אירועים או שמארגנים אירוע מקורי ומיוחד, כאשר הם מתעדים אותו עם צל מקצועי וסרט ווידאו.זוהי מזכרת עד שתישאר תמיד כאשר התינוקת תגדל, תהפוך לילדה, לנערה ולאישה ותמיד תוכל לראות את הטקס שחגגו לה כשהיא באה לעולם ותחזור עליו, כאשר גם היא בעזרת השם, תביא לעולם תינוקת חדשה.

:מלאו פרטים בתחתית העמוד ליצירת קשר